Windows op MAC gratis?

Er bestaan verschillende routes om Windows op de MAC te installeren.

Vanouds kon dit via Bootcamp of via virtualisatie met behulp van bijvoorbeeld VirtualBox. Gezien de overgang van Intel-processors naar Apple silicon gaat dit helaas niet meer zonder slag of stoot. Windows is namelijk nog niet opgewassen tegen deze nieuwe ontwikkelingen.

Overigens schijnt de betaalde oplossing van Parallels Desktop wel te werken, alleen vind ik het de moeite waard om te kijken of Windows niet gratis gedraaid kan worden op een nieuwe MAC.

In de bovenstaande video neem ik de proef op de som om Windows 11 (guest) op mijn nieuwe MAC mini M2 | 16 GB | 256 GB (host) met een Apple silicon te installeren.

Helaas zijn mijn pogingen om via VirtualBox (macOS/ARM64 BETA) Windows te installeren mislukt. Om deze reden ben ik overgestapt naar UTM naar aanleiding van meerdere bronnen.

  1. Download Windows 11 ARM vanuit het insider programma;
  2. Download en installeer UTM;
  3. Installeer Windows als een nieuwe VM;
  4. Houd rekening met deze fix tijdens de installatie;
  5. Installeer de guest tools en de updates.

Nieuwsgierig of Windows gratis is te gebruiken? Ontdek het antwoord in de bovenstaande video en zie hoe dit avontuur afloopt.

Tip 1: Houd rekening met het feit dat alle software nu ARM compatible moet zijn, zo dus ook Microsoft Office.
Tip 2: Start de VM in [run without saving changes] modus - als alternatief van een snapshot - en test nieuwe applicaties alvorens deze definitief te installeren zijn.
Tip 3: Verbind een netwerk schijf via \\localhost@9843\DavWWWRoot