Muziek mixen op de computer

In dit artikel muziek mixen op de computer neem ik de lezer mee hoe ik mezelf heb leren mixen van muziek op de computer.

Het mixen van muziek heb ik me altijd al eigen willen maken. Vroeger had ik ooit een mengpaneel met twee pick-ups. Heel serieus mixen was het niet! Sterker nog, ik had eigenlijk geen idee dat nummers bepaalde overeenkomsten moesten hebben. Dit was ook nog het tijdperk van de walkmans en de cassettebandjes. Zo had ik aan de ene kant van het cassettebandje rustige en melodische muziek van bijvoorbeeld Whitney Houston, Barry White, Julio Iglesias en andere vergelijkbare artiesten. Aan de andere kant had ik meer energieke en ritmische klanken van jaren 90 hip hop, techno trance en andere genres die een bepaalde intensiteit hebben. Deze twee verschillende muziekstijlen zou ik willen kenmerken met de volgende symbolen ♀ en ♂.

Mix Artiesten Opmerking
1. Alicia Keys - Robin Thicke Overgang
2. Johnny Gill - Bruno Mars Instrumentals vs overgang

Wellicht goed om vooraf even te melden dat alles op Apple-apparaten is uitgevoerd.

DAW

In mijn zoektocht naar de perfecte muzieksoftware (Digital Audio Workstation) ben ik terecht gekomen bij Ableton Live 11 Lite. De keuze voor deze software heeft te maken met de vele geavanceerde mogelijkheden en het grote aanbod aan resources (artikelen, trainingen, etc.). Normaliter kost deze software rond de 300 euro. De lite editie is aanzienlijk minder duur i.c.m. een verkregen serial number van derden. Zo’n serial number wordt gratis verstrekt bij de aanschaf van bepaalde muziekinstrumenten en/of een app. Zo heb ik zelf de app patterning voor de iPhone aangeschaft voor ongeveer 4 euro.

DJ tool

Alvorens kan worden overgegaan tot het mixen van muziek is het wenselijk om inspiratie op te doen met een DJ tool. Hiervoor is VirtualDJ als beste uit de test gekomen. De nummers kunnen gesorteerd worden op overeenkomsten in termen van BMP en key, hierover later meer!

Muziek streaming dienst

De keuze is gevallen op Deezer als dienst voor het streamen van muziek. Het is namelijk zo dat de persoonlijke bibliotheek van Deezer ingelezen kan worden door de bovenstaande DJ tool. Daarnaast heeft de App op de Apple Watch een like functionaliteit. Altijd handig om tijdens het sporten een nummer te likken die achteraf gebruikt kan worden voor een mix.

Meer voor de hand liggende opties waren die van Apple Music en Spotify. Echter zijn daarvoor op dit moment geen geschikte DJ tools meer beschikbaar.

BPM en key

Om nummers te mixen zullen deze moeten corresponderen met elkaar. De BPM moet enigszins overeenkomen en de key in dezelfde range. BPM (Beats Per Minute) staat voor het tempo van het nummer. Het spreekt voor zich dat nummers met verschillende tempo’s moeilijk zijn te combineren.

Daar waar de BPM vanzelf spreekt dient de key nader te worden toegelicht. Elk nummer kent maar één key. Een ander nummer correspondeert op het moment dat de key gelijk is of in dezelfde range ligt. De range wordt bepaald door de direct drie aangrenzende keys conform de onderstaande afbeeldingen.

Voorbeeld 1 Voorbeeld 2
Een nummer met 8B kan worden gemixt met 8B, 9B, 7B en 8A. Een nummer met 6A kan worden gemixt met 6A, 7A, 5A en 6B.

Een key kan onderverdeeld worden in een major-key (buitenste rand) of een minor-key (binnenste rand). Een major key is wat voller en rijker. 

Voorts zijn er twee verschillende key notaties. In dit voorbeeld wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Harmonic notatie (03A). De andere notatie is de Musical notatie (A#m). Deze notaties komen respectievelijk terug in de Camelot Wheel en de Circle of Fifths.

Corresponderende nummers vinden

De eerste stap is dus om corresponderende nummers te vinden, maak hiertoe bijvoorbeeld gebruik van het filter in VirtualDJ. Een andere methode is om één van de onderstaande websites te gebruiken:

VirtualDJ start standaard in de Musical notatie. Om dit te wijzigen naar de Harmonic notatie dient in deck 1 of 2 te worden geklikt op de key van het geladen nummer.

Nummers importeren en voorbereiden

Wanneer de nummers bekend zijn kunnen deze aangeschaft worden via bijvoorbeeld Apple Music of andere diensten zoals Beatport, Amazon, etc.

  1. Open Ableton en sla het lege project op;
  2. Importeer beiden muzieknummers;
  3. Stem de BPM van het project en de nummers op elkaar af;
  4. Kies voor Warp From Here (straight) bij de eerste kick om automatisch de BPM te laten bepalen;
  5. Gebruik de metronoom als hulpmiddel.

Overgang

Ik heb gekozen voor de onderstaande muzieknummers voor mijn 1e Mix.

Naam Empire State of Mind (Part II) Broken Down
(Alicia Keys)

That’s What Love Can Do (Robin Thick)

BPM 95 86
KEY 02B 02B

Van elk muzieknummer zijn meerder clips gemaakt en samengevoegd via twee tracks.

Samengevat: tijdens deze 1e mix heb ik geleerd de nummers te synchroniseren en in elkaar over te laten lopen.

Instrumentals vs vocals

Voor mijn tweede mix waag ik mij aan het spannende proces van het combineren van een instrumentale track met vocalen. Het doel is om twee nummers te vinden die goed bij elkaar passen. Tegenwoordig zijn er diverse AI-gedreven tools beschikbaar die helpen bij het opsplitsen van bestaande nummers in instrumentale en vocale componenten. Een interessante optie hiervoor is de website van Moises. Het is echter belangrijk om te realiseren dat het eindresultaat niet altijd perfect zuiver is. Dit is vergelijkbaar met het bakken van een appeltaart: eenmaal gebakken, is het onmogelijk om de afzonderlijke ingrediënten weer te scheiden.

Naam My My My (Johnny Gill) Show Me (Bruno Mars)
BPM 74 78
KEY 08B 08B