Commodore 64

De commodore 64 is in de beginnen jaren 80 op de markt gekomen als homecomputer. Volgens meerdere bronnen staat de commodore 64 - als de beste verkochte computer ooit - vermeld in het Guinness Book of Records.

In beginsel werden de spellen geladen via een cassete-recorder. Het laden van een spel kon wel tot 20 minuten duren. Doordat een spel werd geladen via geluid waren er toen der tijd radiozenders die een spel uitzonden. Hierdoor werd het mogelijk om een spel via de radio op cassete op te nemen. Vergelijkbaar met het huidige downloaden van nu.

Na de cassete-recorder werd er overgegaan tot diskettes van 5¼ en later 3½ inch. Het laden van spellen ging hierdoor aanzienlijk sneller.

Consoles

The C64 Mini

C64 miniMedio 2018 is de commodore 64 terug in de vorm van een mini! The C64 Mini, zoals die officieel heet, is een stuk kleiner dan het origineel en komt met een joystick inclusief 64 ingebouwde games.

Via een USB-stick kan een firmware upgrade gedaan worden. Daarnaast kunnen extra spellen op de USB-stick geplaatst worden die ROMS heten.

The C64 Micro Computer

Begin 2020 is ook The C64 Micro Computer beschikbaar. Deze is op ware grootte en heeft 4 USB poorten. Dezelfde joystick is aanwezig alsmede 64 ingebouwde games.

Commodore 64 op de PC

Commodore 64 op depC

Uiteraard kunnen C64 games ook op de PC gespeeld worden. Hiervoor is een zogenaamde emulator nodig. Een emulator kan rechtstreeks op de PC geïnstalleerd worden. Voorbeelden van emulatoren zijn VICE en CCS64.

De onderstaande instructies geven inzicht over hoe zo'n emulator online geïnstalleerd kan worden i.p.v. rechtstreeks op de PC. Het voordeel van een virtuele installatie is dat de PC zelf softwarematig onaangetast blijft.

VirtualBox
FreeDOS
  • Volg deze instructie om een nieuwe Virtual Machine (VM) aan te maken en FreeDOS te installeren. Noem de VM C64.
CCS64
  • Mount de C64.vid (harde schijf) van de VM;
  • Download CCS64DOS.ZIP en pak het bestand uit naar deze schijf;
  • Start de VM.

Voor het mounten van een .vid (harde schijf VM) is aparte software nodig. Voor de OS X bestaat er bijvoorbeeld NTFS for MAC. Het is noodzakelijk om bestanden op de C-schijf te krijgen van de VM (CCS64 en roms). De bekende guest additions werken niet voor DOS. Anders zou er gebruik gemaakt kunnen worden van de shared folders functionaliteit.

  • Tik in: edit autoexec.bat;
  • Druk op [enter];
  • Voeg helemaal onderaan deze regel toe: C\CCS64DOS\CCS64;
  • Sla de wijzigingen op;
  • Start de VM opnieuw: reboot.

Om vervolgens spellen te kunnen spelen dienen de ROMS gekopieerd te worden naar de harde schijf van de VM. Wanneer de VM opnieuw is gestart kan m.b.v. van [F9] het spel geladen worden. Voorts zal de keyset ingesteld moeten worden voor de besturing van spellen. Lees hier meer informatie over het gebruik van CCS64.

Lees hier meer over het gebruik van emulators en roms op het gebied van copyrights.

Last Ninja 2 Walkthrough
Level 1-2 Level 3-4 Level 5-6