Android App ontwikkelen

Android App OntwikkelenZelf een Android App ontwikkelen?

In dit artikel staat beschreven hoe met een virtuele ontwikkelomgeving de eerste "Hello World" App kan worden gemaakt. Aansluitend hierop kan met behulp van het boek de vaardigheden - om een professionele App te maken - eigen gemaakt worden. Hiervoor is enige programmeerervaring gewenst!

In dit eerder verschenen artikel werden de voordelen van een virtuele ontwikkelomgeving (Virtual Machine) in VirtualBox al toegelicht.

Om deze App te testen dient een Android-mobiel of -tablet aanwezig te zijn die via een USB-kabel aangesloten kan worden op de PC.

Er is wederom gebruik gemaakt van de gratis Linuxdistributie Lubuntu, een lichtgewicht besturingssysteem gebaseerd op Ubuntu. In de plaats van 32-bits is deze guest gebaseerd op 64-bits, met een minimaal intern geheugen van 1024 MB. Voorts is Android Studio geïnstalleerd voor het maken van Android Apps.

Na het installeren van VirtualBox en het importeren van de VM is het raadzaam om het intern geheugen (basisgeheugen) en het aantal processoren op te schroeven voor een betere performance, hierover straks meer.

Om een App te testen kan er gebruik gemaakt worden van een Android Virtual Device (AVD) of een Android Hardware Device. De gebruikelijke AVD's zullen niet werken in VirtualBox. Een Virtual Device werkt nu eenmaal niet in een Virtual Machine, althans niet in VirtualBox. Een AVD werkt overigens alleen met PC's die een Intel processor hebben. PC's met een AMD processor kunnen kiezen voor een ARM variant van de AVD, dit is echter wel 10x langzamer.

Op de volgende pagina staan de exacte installatie instructies om de eerste "Hello World" App te maken met een Android Hardware Device, zoals een Android-mobiel of -tablet.