Virtual Machine website ontwikkeling

Deze Virtual Machine (hierna: VM) is gebaseerd op het besturingssyteem Lubuntu met de volgende extra toegevoegde software: XAMPP (inclusief MariaDB en phpMyAdmin), NotepadQQ, Netbeans en Structorizer.

Een VM maakt het mogelijk om binnen een bestaand besturingsysteem (host) en ander besturingsysteem (guest) virtueel te draaien. In de linker afbeelding is dus te zien dat Lubuntu de guest is op een Windows host.

In de plaats van Windows als host kan bijvoorbeeld OS X (MAC) ook prima als host fungeren.

Lubuntu is een lichtgewicht besturingssysteem gebaseerd op de gratis Linuxdistributie Ubuntu en draait met een minimaal intern geheugen van 768 MB.

Met de extra toegevoegde software wordt het mogelijk om dynamische websites te ontwikkelen met behulp van html-, css-, js- en php-bestanden. Daarnaast kunnen er ook java-applicaties gemaakt worden met Netbeans en Program Structure Diagram's (PSD) met Structorizer.

Doordat deze VM op meerdere hosts draait (bijvoorbeeld Windows en OS X) is het dus mogelijk om exact dezelfde ontwikkelomgeving te gebruiken op zowel laptops (Windows) als macbooks (OS X). Ideaal voor lesgeven!

Update 15 maart 2018: versie 2 is gelanceerd! NotepadQQ is vervangen door Atom i.c.m. de package local-server-web-view. M.b.v. [CTRL] + [ALT] + [V] wordt direct de pagina (localhost) getoond in FireFox.

Om deze VM te draaien dient eerst VirtualBox op de host geïnstalleerd te worden. Download hier de VM om deze vervolgens te openen (importeren) met VirtualBox.

Het wachtwoord van de VM is osboxes.org.