Synology cloud- en backupdiensten

Op dit moment bestaat er een groot scale aan aanbieders van cloud- en backupdiensten. Een aantal bekende zijn: DropBox, Microsoft OneDrive (for Business), iCloud etc. Deze diensten hebben elk een gratis opslag en tegen betaling kan de opslag vergroot worden.

Naast deze aanbieders kan er ook gekozen worden om zelf een server aan te schaffen. Zo'n server heet een NAS wat staat voor Network Attached Storage. Een van de bekendste merken is Synology .

In dit artikel worden de bovenstaande services van een Synology NAS globaal beschreven. Daarnaast komt de functionaliteit van Quick Connect aan de orde en tot slot wordt de service Hyper Backup belicht.

Cloud Station Server

De Cloud Station Server zal als eerste geïnstalleerd moeten worden. Wanneer deze is geïnstalleerd kan aangeven worden welke mappen ingeschakeld moeten worden voor synchronisatie.

Houd er rekening mee dat standaard 32 versies worden bewaard op de server. Dit kan qua capaciteit aardig oplopen. Bij het inschakelen van een map kan dit aantal aangepast worden of de optie uitgeschakeld worden.

 

Cloud Station Drive

Wanneer de Cloud Station Server is geïnstalleerd kan lokaal op de computer Cloud Station Drive worden geïnstalleerd. Met deze client software kunnen de ingeschakelde mappen van de server gesynchroniseerd worden met de lokale mappen.

DS Cloud

DS Cloud doet precies hetzelfde als de Cloud Station Drive maar is dan bestemd voor mobiele apparaten zoals tablets en smartphones.

Cloud Station ShareSync

De Cloud Station ShareSync maakt het mogelijk om te synchroniseren met andere Synology's. Hierdoor is het mogelijk om gegevens te synchroniseren tussen twee verschillende locaties. Op beiden Synology's dient de Cloud Station Server geïnstalleerd te zijn en op maar een Synology de Cloud Station ShareSync. Deze laatst genoemde Synology voert dus het proces uit.

Quick Connect

Om de bovenstaande packages te laten werken kan er gebruik gemaakt worden van een QuickConnect ID. Hierdoor kan makkelijk verbinding gemaakt worden met een Synology NAS zonder zelf portforwards te realiseren in de router.

Cloud Sync

Met Cloud Sync kan er gesynchroniseerd tussen een Synology en een eerder genoemde aanbieder zoals bijvoorbeeld DropBox. Het spreekt voor zich dat hier geen QuickConnect ID nodig is maar een account van de gewenste aanbieder.

Hyper Backup

Met Hyper Backup kan een backup gemaakt worden naar bijvoorbeeld een aangesloten USB drive.