Review Windows 10 en Office 2016

Windows 10 en Office 2016 zijn nu al een tijdje op de markt. De meest uit het oog springende verbeteringen worden hieronder op een rijtje gezet.

Windows 10

Startmenu

windows10_startmenuHet meest opvallende van Windows 10 is de integratie van het veel besproken tegeltjesmenu uit Windows 8. Dit menu zit nu verwerkt in het oorspronkelijke startmenu. Dit nieuwe menu kan makkelijk geactiveerd worden met behulp van de [WIN]-toets. Direct daarna kan snel een applicatie worden gestart door simpelweg de naam van de applicatie in te tikken gevolgd door [ENTER].

Net zoals bij Windows 8.1 kan via de rechter muisknop op de startknop links onder gekozen worden voor extra opties, zoals bijvoorbeeld het configuratiescherm.

Vensters

Bij Windows 8 lag duidelijk de focus op het gebruik van touchscreens. Vewindows10_venstersel schermen werden daarom volledig uitgelijnd. Gelukkig presenteert Windows 10 al haar schermen op de oorspronkelijke wijze, dus met de mogelijkheden de schermen te verplaatsen, minimaliseren, maximaliseren en te sluiten. Ook kunnen de vensters makkelijk naast elkaar geplaatst worden via de sneltoetsen [WIN] + [→] en/of [WIN] + [←].

Virtuele bureaubladen

Nadat een nieuw online bureaublad is aangemaakt kan er, via de sneltoetsen [CTRL] + [WIN] + [→] en/of [CTRL] + [WIN] + [←], genavigeerd worden door de verschillende virtuele bureaubladen.
In plaats van één bureaublad kunnen er dus meerdere ingesteld worden. Zo kunnen verschillende taken - bijvoorbeeld zakelijk en privé - gescheiden worden.

windows10_virtuele_bureaubladen

Snelle toegang

windows10_snelle_toegangEen ideale verbetering is de optie snelle toegang in de Windows verkenner. De Windows verkenner kan snel geactiveerd worden door de sneltoetsen [WIN] + [E]. Deze optie geeft een overzicht van veelgebruikte mappen en recente bestanden. Op deze manier kan achterhaald worden waar de gebruiker het laatst mee bezig is geweest, zonder dat er door allerlei mappen heen geworsteld moet worden.

Edge

edge_leesmodusDe opvolger van de Internet Explorer is Edge. Deze webbrowser is duidelijk sneller dan zijn voorganger en kent een mooie strakke lay-out. Een leuke bijkomstigheid is de leesmodus. Hierdoor wordt de pagina opnieuw geladen met alleen nog maar tekst en foto's.

Office 2016

Inktvergelijkingen

office2016_inktvergelijkingenIn de applicaties Excel, Word en PowerPoint kan gebruik gemaakt worden van de optie inktvergelijkingen. Met behulp van deze optie kunnen wiskundige tekens - bijvoorbeeld breuken - handgeschreven (via touch of muis) gedigitaliseerd worden. U vindt deze optie via: Invoegen | Symbolen | Vergelijkingen | Inktvergelijking

 

Vijf nieuwe grafiektypen

In dezelfde drie bovenstaande applicaties zijn vijf nieuwe grafiekentypen toegevoegd.

office2016_nieuwe_grafiektypen

outlook2016_bijlageOutlook

In het verlengde van de optie snelle toegang van Windows kan in een nieuwe e-mail snel een bijlage worden toegevoegd. De bestanden waarmee je het laatst heb gewerkt - recente items - worden namelijk voor getoond als onderdeel van de knop [Bestand].

PowerPoint

Deze versie heeft standaard de mogelijkheid om video opnamen (screencasts) te maken van het beeldscherm. Hierover is eerder een artikel verschenen.

Opvallend is dat de sneltoetsen [CTRL] + [ ] ] en/of [CTRL] + [ [ ] niet meer werken om respectievelijk de geselecteerde tekst groter of kleiner te maken. In de plaats van deze sneltoetsen kunnen de sneltoetsen [CTRL] + [SHIFT] + [>] en/of [CTRL] + [SHIFT] + [<] worden gebruikt. Deze sneltoetsen werken overigens over alle Office applicaties heen.
Samenvatting

Windows 10 is naast de nieuwe features duidelijk ook nog eens sneller en werkt goed samen met Office 2016. De functionaliteit snelle toegang is duidelijk een gemis wanneer er weer met Windows 8 wordt gewerkt. Wanneer men vaak met meerdere applicaties moet werken zijn de nieuwe virtuele bureaubladen een uitkomst! De functionaliteit om snel een bijlage toe te voegen in Outlook is een mooie verbetering. Screencasts maken in PowerPoint is ideaal voor digitale video instructies en inktvergelijkingen zijn leuk voor bijvoorbeeld wiskunde- of rekendocenten.

Het aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige versies van zijn weliswaar minimaal, maar voegen zeker wat toe in het dagelijks gebruik.

Bronnen

Access | Excel | Outlook | PowerPoint | Word