PC image maken en uitrollen

4. WINPC

Nu alle system-images volledig zijn zal tot slot de disk-image WINPC gemaakt moeten worden. Zoals bekend is deze image gebaseerd op de gehele PC met een C-schijf en een D-schijf. Op de D-schijf staan alle system-images.

Het doel van deze disk-image is om uit te rollen naar andere de PC’s.

Om dit te realiseren zal een extern apparaat gebruikt moeten worden. Dit kan zijn een netwerk of een externe USB-schijf. Hieronder volgt uitleg over het gebruik van een USB-schijf.

Zorg voor een USB-schijf met 2 partities; partitie Multiboot (FAT32) en partitie Opslag (NTFS). De 1e partitie is voor de multiboot software YUMI EFI en mag niet te groot zijn. De 2e partitie is bedoeld voor het opslaan van het grote disk-image bestand.

Start na het downloaden YUMI EFI. Creëer een Clonezilla entry op de 1e partitie van de USB-schijf. De bron is de eerder gedownloade ISO van Clonezilla opgeslagen op de D-schijf.

Het voordeel van YUMI EFI is dat er gebruik gemaakt kan worden van meerdere opstartbare software paketten.

Het is nu mogelijk om via deze USB-schijf op te starten en een disk-image te maken en/of te herstellen.

Volg de volgende handelingen om Clonezilla vanaf USB-schijf te laden: rechter muisknop start | instellingen | bijwerken en beveiliging | systeem herstel | nu opnieuw opstarten | een apparaat gebruiken | EFI USB DEVICE

Wanneer de laatst genoemde optie er niet tussen staat, start dan Windows opnieuw met de USB-schijf aangesloten. Bij een MAC host dient eerst de USB-schijf te worden verwijderd in de Finder.

Start Clonezilla en maak de disk-image (savedisk) WINPC. De doellocatie (destination) is de schijf met het label Opslag (2e partitie USB-schijf).