PC image maken en uitrollen

1. WINBASIS

Installeer Windows 10 en geef aan geen productcode te hebben. Kies voor een aangepaste installatie en zorg voor een extra partitie als 2e opslag (bv 51766 MB bij 100 GB). Een 2e opslag is nodig voor het opslaan van de drie system-images. Zorg voor een offlineaccount met de gebruikersnaam admin en met een wachtwoord.

De productcode wordt gekoppeld aan de hardware. Om deze reden wordt de productcode pas na het uitrollen ingevoerd voor de activatie van Windows.

Wijzig de volumenaam van de C-schijf in Windows en zorg dat de 2e opslag de stationletter D heeft met als volumenaam Backup. Deze schijf-handelingen dienen via het schijfbeheer gedaan te worden: rechter muisknop start | schijfbeheer. Maak een nieuwe map op de D-schijf genaamd Images.

De volumenamen zijn de herkeningspunten voor het maken en herstellen van een image.

Installeer daarnaast alle andere noodzakelijke basis-software; een cloud-dienst voor het synchroniseren van oefenbestanden; een TeamViewer host versie voor het op afstand kunnen overnemen van de PC, etc.

Optioneel kunnen de Guest Additions geïnstalleerd worden. Dit maakt het proces rondom het uitwisselen van bestanden tussen Host en Guest een stuk aangenamer.

Zorg desgewenst voor de installatie van alle updates.

Maak optioneel een snapshot van de virtual machine en noem deze “Installatie”. Wanneer de volgende handelingen problemen veroorzaken kan de snapshot teruggezet worden.

Clonezilla opstarten PC

Download de ISO (64 bit) van Clonezilla en plaats deze op de D-schijf.

Download, installeer en start Grub2Win. Maak een nieuwe entry met als naam Clonezilla. Kies voor isoboot en selecteer de – zojuist gedownloade – ISO van Clonezilla, pas vervolgens de entry aan:

clear

set gfxpayload=1024x768

set isopath='/clonezilla-live-2.5.2-31-amd64.iso'

set kernelpath='/live/vmlinuz' 

set initrdpath='/live/initrd.img' 

set bootparms='boot=live union=overlay username=user config components verbose noswap nolocales edd=on nomodeset ocs_live_run="ocs-live-general" ocs_live_extra_param="" keyboard-layouts=NONE locales=en_US.UTF-8 ocs_live_batch="no" locales= ip=frommedia nosplash toram=filesystem.squashfs findiso='$isopath

g2wisoboot

Maak wederom een nieuwe entry, maar dan met Clonezilla herstel als naam. Kies ook weer voor isoboot en selecteer de – zojuist gedownloade – ISO van Clonezilla, pas vervolgens de entry aan:

clear
 
set gfxpayload=1024x768
 
set isopath='/clonezilla-live-2.5.2-31-amd64.iso'
 
set kernelpath='/live/vmlinuz' 
 
set initrdpath='/live/initrd.img' 

set bootparms='boot=live union=overlay username=user config components verbose noswap nolocales edd=on nomodeset noeject noprompt ocs_prerun="mount /dev/sda5 /mnt" ocs_prerun1="mount --bind /mnt/Images /home/partimag/" ocs_live_run="ocs-sr -batch -e1 auto -e2 -hn1 PC -t -r -j2 -k -scr -p reboot -f sda4 restoreparts ask_user sda4" ocs_live_extra_param="" keyboard-layouts=NONE ocs_live_batch="yes" locales=en_US.UTF-8 ip=frommedia nosplash toram=filesystem.squashfs findiso='$isopath

g2wisoboot

Houd rekening met de bestandsnaam van Clonezilla. Deze kan inmiddels verouderd zijn.

Met de entry Clonezilla kan handmatig een image gemaakt worden. Met de entry Clonezilla herstel kan automatisch een image hersteld worden uit de map D:\Images. Na het herstel zal de PC-naam automatisch gewijzigd worden gebaseerd op het MAC-adres.

Configureer Grub2Win verder naar wens, maar kies niet voor het thema No Theme – Text Only, deze kan bootproblemen veroorzaken.

Cursist account

Maak een nieuw account Cursist aan: rechter muisknop start | instellingen | accounts | gezin en andere personen | iemand anders aan deze pc toevoegen | ik beschik niet over de … | gebruik zonder microsoft-account toevoegen | Cursist

Maak niet gebruik van een wachtwoord.

Log één keer in en configureer het account naar wens.

Verberg D-schijf

Ga terug naar het admin account en verberg de D-schijf voor de Cursist: rechter muisknop D-schijf | eigenschappen | beveiliging | gebruikers (PC-naam\Gebruikers) | bewerken | toevoegen | PC-naam\Cursist | volledig beheer weigeren | ok | ja | ok.

Maak optioneel een snapshot van de virtual machine en noem deze “Configuratie”. Wanneer de volgende handelingen problemen veroorzaken kan de snapshot teruggezet worden.

System-image maken

Start Windows opnieuw en selecteer Clonezilla in het opstartmenu. Maak vervolgens de eerste system-image (saveparts) WINBASIS. De doellocatie (destination) is de schijf met het label Backup. De doelmap is Images. De bronlocatie (source) is de schijf met het label Windows.

Maak optioneel een snapshot van de virtual machine en noem deze “WINBASIS”. Wanneer de volgende handelingen problemen veroorzaken kan de snapshot teruggezet worden.